Fie ca este din material textil sau din piele naturala, pentru a pastra canapeaua ca noua pentru mai mult timp, aceasta trebuie amplasata intr-un loc aerisit, departe de razele soarelui si de alte surse de caldura, precum caloriferul. Caldura poate afecta in timp culoarea materialului din care e fabricat. Daca din greseala versi pe canapea vin sau cafea, trebuie sa stii ca acest tip de pete se scot cu o carpa inmuiata in otet si apa, cu care tamponezi locul cu pricina. Petele de fructe rosii, impregnate in canapea, pot fi sterse cu ajutorul bicarbonatului de sodiu diluat cu otet alb.
Canapele a caror husa nu se poate scoate trebuie curatate totusi cu o solutie specifica, pe baza de sampon sau spuma uscata, in functie de materialul cu care sunt „imbracate”. Nu se vor utiliza obiecte abrazive – perii la intretinerea tapiteriei, se va feri de actiunea corpurilor taietoare. Canapelele tapitate cu materiale textile sunt mult mai usor de intretinut decat cele din piele si, dupa parerea unora, mult mai rezistente si confortabile.
Pe piata se gasesc mai multe produse de curatat tapiteria din materiale textile: Vanish Carpet, Bio Carpet, Tapi etc. Aceste produse scot petele de: vin, cafea, ceai, sange, pix si indeparteaza fara a decolora murdaria de pe toata suprafata canapelei. In cazul petelor mai dificile este recomandat a se folosi solutie nediluata direct pe pata, iar pentru curatarea canapelei in intregime folositi solutia diluata, cu apa, dupa recomandarile facute de producator. Atentie, in cazul in care produsul pe care il folositi necesita limpezire, trebuie sa clatiti foarte bine canapeaua, deoarece detergentul ramas in tapiterie va roade si va deteriora materialul din care este facuta. Pentru a elimina mirosurile neplacute (pipi de pisica sau de caine) frecati canapeaua cu o perdea inmuiata in otet si apoi aerisiti camera.
Tapiteria fotoliilor si a canapelelor este proiectata pentru a oferi confort si rezistenta de-a lungul anilor. Durata de viata a acestora este influentata nu doar de calitatea produselor in sine ci si de intensitatea utilizarii precum si de atentia acordata ingrijirii. Indiferent de materialul din care este confectionata canapeaua, aceasta are nevoie de o aspirare periodica pentru a indeparta praful depus dar si resturile ce se pot ascunde in locurile greu accesibile.
Alegand canapelele de calitate superioara si punand in aplicare sfaturile de intretinere primite o data cu achizitionarea acestora, veti beneficia nu doar de confort si calitate, ci si de aspectul de nou cat mai mult timp.

Pentru a curata si indeparta petele de pe canapea se pot folosi samponuri penru mobilier tapitat in conformitate cu instructiunile lor. Aproape orice pete proaspete pe mobilier tapitat pot fi indepartate fara urma.
- Ceara: Ceara se indeparteaza folosind o hartie absorbanta si fierul de calcat.
- Guma de mestecat: Acoperita guma de mestecat cu cuburi de gheata (intr-o punga de plastic), razuiti cu un obiect contondent, stergeti cu o carpa inmuiata in alcool etilic, apoi uscati suprafata umeda.
- Cafea: Tamponati pata de cafea cu o carpa umeda cu apa si sapun, apoi uscati excesul de umeditate.
- Bere: Se curata cu o carpa si o solutie din otet alb (1 lingura otet la 1 litru apa), apoi se usuca excesul de umiditate.
- Sange: Se clateste cu apa rece.
- Ciocolata: Se curata cu apa si sapun.
- Suc de fructe: Se aplica o solutie dintr-un amestec de amoniac si otet, apoi se usuca suprafata.
- Cerneala, ruj: Se curata cu acetona, se clateste cu apa curata, apoi se usuca.
- Vin alb: Se aplica o solutie 3/4 metanol si 1/4 apa, se spala cu apa si sapun delicat si se usuca.
- Vin rosu: Se sterge imediat lichidul, se pune pe pata umeda sare, dupa ce sarea va absorbi vinul se curata si se usuca.
- Pete de grasime: Se aplica pe suprafata servetele din hartie absorbanta, apoi se curata suprafata cu un burete imbibat cu apa si sapun si se usuca suprafata umeda.
INTRETINERE MECANISME
Nu lasa niciodata asternuturi sau cuverturi pe canapelele pat in momentut inchiderii lor, vor forta mecanismele. care vor avea de suferit. Nu te aseza pe mecanismele de spatar deschise. Trateaza canapelele cu delicatete, chiar si cele mai robuste dintre ele, supuse unor utilizari nefiresti, cedeaza. Evita sa te asezi pe brate sau pe spatar, ai putea cauza o deteriorare prematura.
INTRETINEREA STOFEI
Spala tesaturile doar cand e nevoie, insa aspira-le frecvent. Intervine prompt asupra petelor, fara sa amani, cu un prosop alb, care sa nu fie abraziv apa si sapun incolor. Daca pata persista incearca cu alcool pur. Toate substantele cu care cureti canapeaua trebuie sa fie incolore. Incearca-le mai intai intr-un colt mai putin vizibil, nu utiliza detergenti cu inalbitor si usuca locut curatat cu feonul, dinspre exterior spre interior, impiedicand astfel formarea acelor pete galbene inestetice atunci cand stofa se usuca. Mizeria solida se inlatura cu o lingura, fara frecare. Cea mai corecta operatiune pentru inlaturarea petelor de pe tesaturi e tamponarea delicata, cu miscari circulare. Pentru bauturi alcoolice tamponeaza cu un prosop alb imbibat intr-un amestec format din 2 parti alcool si 1 una de otet alb. Petele de sucuri de fructe se inlatura cu otet alb diluat cu apa. Pentru unt, foloseste pudra de talc pe care o perii dupa cateva minute.
INTRETINEREA PERNELOR SI A HUSELOR DE PERNA
Aspira sau curata folosind o perie, praful in mod periodic, nu foarte des, dar constant, e si igienic, dar, mai ales, ajuta la intretinerea stofei si a umpluturilor si impiedica infiltrarea mizeriei in fibrele stofei care ar putea mari riscul de abraziune si uzura.
Daca folosesti masina de spalat, ideal ar fi sa speli mereu husele intoarse pe dos. Chiar daca instuctiunile pentru spalatul stofei permit temperaturi mai mari, alege mereu programul de spalare manuala, 30 grade, fara centrifuga. Vei evita astfel si calcatul huselor si eventuale micsorari de tesatura. Protejeaza stofa de bataia directa a razelor de soare, pentru a evita decolorarea.
Pentru a proteja canapeaua in timpul somnului trebuie protejata cu protectie de saltea si asternut de pat.
Pentru multe zile in an, o sa fie cu tine in momentele de relaxare sau socializare, alege-o deci pe masura stilului tau de viata, dar si a spatiului. Inainte sa alegi, gandeste-te care iti sunt obiceiurile. Pana sa te decizi asupra modelului sau a culorii, incearc-o (probeaz-o) personal. Canapeaua este locul unde iti petreci multa vreme, asigura-te ca este rezistenta, solida, dar si comoda.
Evita formele nefiresti, fortate, “moderne”, care anul urmator ti-ar putea parea stranii, canapeua e o piesa care nu se schimba foare des. Din acelasi motiv, alege stofele naturale, care vor fi mereu la moda, evita combinatiile si contrastele puternice, accesorizeaza mai degraba din perne, less is more si in ceea ce priveste divanul tau. Alege canapelele cu perne, acestea iti vor permite sa iti reglezi pozitia in functie de inaltimea ta.